sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Un talent pierdut...in Romania


De curand am citi pe blogul lui Mihai Bendeac despre un actor...Toni Tecuceanu.Nu a fost un actor care a iesit prea mult in evidenta, dar majoritatea il stim de la Cronica Carcotasilor, unde imita diferite personalitati publice.
In anul 2006, Toni Tecuceanu a castigat, la Mangalia, Gala Tanarului Actor (sincer sa fiu nici nu am auzit de acest festival).Cu totii credem ca prin astfel de festivaluri sau concursuri, cei ce castiga un premiu sau macar participa, se fac cunoscuti si astfel isi arata valoarea, crezand ca isi vor face o cariera in domeniul in care activeaza (muzica, dans, film etc.)Dar nu tot timpul se intampla asa (din punctul meu de vedere, in Romania, mai tot timpul pentru ca romanul s-a obijnuit sa rezolve totul cu bani, ceea ce nu mai este un mister), iar Toni Tecuceanu in loc sa primeasca un rol intr-un film sau macar intr-un scurt metraj , nu stiu, ceva care sa-l stimuleze si prin care sa-si arate talentul (justificat prin premiul acordat), el a fost uitat.
Huidu i-a apreciat talentul si l-a folosit in cadrul Cronicii Carcotasilor, dar acesta nu ii putea oferi un salariu de pe urma caruia sa traiasca, asa ca acesta facea si alte lucruri.Prezenta diferite evenimente si in luna decembrie profita, pentru a imbraca costumul de Mos Craciun, participand la serbari in gradinite.De altfel, acest lucru i-a si adus moartea (indirect spus).Iata cateva randuri spuse pe blogul lui Toni Tecuceanu, extrase de catre Mihai Bendeac: “Moş Crăciun îşi doreşte să nu mai fie criză în lume, SA SCAPE DE RACEALA şi să câştige Steaua campionatul…Moş Crăciun este în primul rând FOARTE RACIT. A intrat în el febra Sărbătorilor la propriu. Transpiră abundent şi bea Coldrex. E de la barba asta şi de la costum. În grădiniţe se dă căldura la maximum, ca să poată sta copiii în costume populare. Se agită, fug de colo-colo şi fac o căldură infernală. Când se termină serbarea, eu ies de acolo transpirat şi uite aşa mă prinde gripa”.
Asta este unul din multe lucruri care ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai atent la ce facem.In Romania nu trebuie sa fii sigur de nimic si de nimeni.Un om cu mare talent, care a castigat un festival, in loc sa isi traisca viata bucurandu-ne cu aparitiile sale, a murit in urma infectarii cu AH1N1.A incercat sa-si castige painea cinstit, tragand de el.A amanat sa mearga la medic, iar acest lucru i-a adus moartea.
Dar daca ii putem spune asa, un lucru bun s-a intamplat in urma mortii lui Toni Tecuceanu: oamenii au inteles ca nu e de glumit si s-au indreptat catre centrle de vaccinare pentru a li se administra vaccinul.Din statisticile prezentate la televizor, pana la sfarsitul anului 2009 doar 200.000 de oameni se vaccinasera in Romania, iar dupa moarta actorului cifra s-a inzecit.
Acestea sunt lucrurile care cu adevarat conteaza.O mare parte din vina pierderii unor talente o au si televiziunile.Sunt lansate fel de fel de asa-spuse "vedete", precum Nikita, Fernando, eleve porno si lista poate continua, doar pentru ca se considera ca acestia vand bina.Dar s-a uitat ce inseamna comedie, emisiuni de calitate...
Voi reveni cat de curand la subiectul "vedete" pentru ca unii dintre noi chiar vrem sa nu mai fim decat martori, ci direct implicati in ceea ce se numeste societate (si bine ar fi sa fie una normala, corecta).

2 comentarii:

Voinea Andrei spunea...

"Unde se duce albul cind se topeste zapada?



Nu am fost prieteni…L-am intilnit cred ca o data sau de doua ori…Imi sunt amici Huidu si Gainusa. Ne stim de multi ani , vorbim , ne sms-uim si ii admir ca aduc mereu in gasca tineri actori. Sansa lor, a tinerilor actori in televiziune e aproape invizibila…Cred ca putea fi un bun actor, il ajuta talentul , carisma, virsta chiar si fizicul….Grasutii stirnesc hohote de ris pe scena…Putea fi…Dumnezeu sa-l odihneasca pe Tony Tecuceanu din gasca Carcotasilor…La 38 de ani orice moarte e trista…Shakespere se intreba …”Unde se duce albul cind se topeste zapada?”… Acolo unde ne ducem toti, cindva…Nu am fost prieteni, dar ii imbratisez amintirea…"

Niste cuvinte superbe de pe blogul lui Dan Negru.

Voinea Andrei spunea...

Dumnezeu sa-l ierte pe Toni Tecuceanu!